Thursday, 15 December 2011

Cara Cool Melajukan Broadband Bagi Yang Dah Habis Limit

Ini adalah cara cool untuk melajukan broadband anda yang dah habis limit. Tak kira la samada celcom, digi, maxis atau lain-lain. Kalau celcom, tiap bulan limit dia 5G sahaja, kalau dah lebih 5G automatik diaorang control/block penggunaan internet kita. Tuu.. yang buat kita geram tu. Haa.. sekarang saya ada cara cool untuk mengatasi masalah tu. Ikuti tutorial di bawah..


CARA UNTUK MELAJUKAN BROADBAND YANG DAH HABIS LIMIT:

1. Di skrin komputer anda, klik "Start" > "Run" seperti gambar di bawah:



2. Di dalam kotak tersebut, tuliskan "cmd" dan tekan "Enter" seperti di bawah:




3. Maka akan muncul paparan seperti ini:




4. Tuliskan "ipconfig/all" dan tekan "Enter" seperti di bawah:




5. Kemudian, akan muncul paparan seperti di bawah:




6. Sila beri perhatian pada nombor "Ip Address" dan "Default Gateway" seperti di bawah:




7. Kemudian, tuliskan "ping [Ip Address anda] -t" seperti contoh di bawah:




8. Jika berjaya, maka akan muncul paparan seperti di bawah. Tapi jika tidak berjaya, sila tukarkan nombor "Ip Address" kepada nombor "Default Gateway" ya.




9. Setelah berjaya, biarkan command/arahan tersebut berjalan seberapa lama yang anda suka selagi anda ingin menggunakan internet dengan laju ya (seperti di bawah). Tq.



3 comments:

  1. Untuk Windows 7 pula macam mana?

    ReplyDelete
  2. ia berkesan ke.....dia cuma tulis request time out jer....

    ReplyDelete
  3. @TcRaiN,
    Cuba type kat search, 'cmd'..

    @Abdul fatah,
    Maybe salah type IP adress/ salah kat mne2..
    coz sya dah try, n memang kire jadi la..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...