Friday, 20 January 2012

Bebola Besi Dipasang Untuk Halang Penumpang Duduk Di Atas Keretapi

Inilah masalah yang ingin diselesaikan oleh Pihak Berkuasa Indonesia. Tujuannya pastilah tidak lain adalah kerana mengutamakan keselamatan penumpang.


Pihak berkuasa Indonesia sebelum ini mencuba pelbagai kaedah unik termasuk menyembur dengan cat merah dan menggunakan anjing garang untuk menghalang penumpang daripada berada di atas bumbung kereata api.

Terbaru, pemerintah Indonesia menggantungkan bebola-bebola konkrit sebesar buah limau gedang pada palang-palang besi yang didirikan di sepanjang laluan kereta api.


Jarak bebola besi tersebut daripada bumbung kereta api cuma beberapa sentimeter.Pihak berkuasa berharap bebola berkenaan yang boleh mendatangkan kecederaan serius jika terkena kepala manusia, akan dapat mencegah orang ramai daripada menaiki bumbung kereta api.

"Kami mencuba apa sahaja cara sebelum ini termasuk meletakkan kawat berduri di atas bumbung kereta api tetapi tiada apa yang berkesan," kata jurucakap syarikat kereta api api milik pemerintah.Kerja-kerja pemasangan bebola konkrit.


BEBERAPA pekerja menggantung bebola pada sebatang palang di landasan kereta api di Bekasi, Jawa Barat.

Palang bebola konkrit pertama dipasang hanya beberapa meter daripada stesen kereta api di pinggir bandar raya ini dan jika berjaya, projek tersebut akan diperluas ke seluruh Indonesia. - Agensi


Sumber: 
Kosmo

Kemaskini 19 Jan.2012


Kumpulan Hak Asasi Manusia mengatakan langkah pihak pengendali keretapi milik pemerintah untuk menggantung 20 biji bola konkrit seberat 2 kg setiap satu pada palang atas landasan berisiko menyebabkan kematian dan mendiskriminasi penduduk miskin.


Seorang anggota Suruhanjaya Kebangsaan Hak Asasi Manusia Kebangsaan berkata pihak berkuasa sebaiknya melaksanakan langkah seperti menghentikan kereta api daripada meninggalkan stesen jika seseorang duduk di atas bumbung – Agensi.


Sumber: Kosmo 19 Jan. 2012.


Persoalan: Bagaimana pula cara untuk menghalang penumpang yang bergayutan di kiri, kanan dan belakang kereta api?


Sumber Foto: Google Search.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...